Hořčíkový olej - jak si jej připravit doma

O významu hořčíku v lidském těle není pochyb, informací najdete na internetu nesčetně. Dnešní "moderní" strava je ale bohužel na tento minerál chudá, stejně tak klesá jeho obsah v dnešním zemědělstvím produkovaném ovoci a zelenině.

V lékárnách naleznete spoustu potravinových doplňků. Jaká je jejich vstřebatelnost? Dostane se hořčík tam kam je potřeba? Nezatěžujeme tabletami zbytečně tělo?

Existuje však i varianta, kdy lze dodat hořčík přes kůži, tzv. transdermálně. Pokud nás bolí krční páteř (můj případ) nebo např. máme svalové křeče, je možné dodávat hořčík kůží přímo. Pomocí takzvaného hořčíkového oleje. Pojmenování hořčíkový olej je zde poněkud zavádějící, protože se o olej nejedná, ale je používané zřejmě kvůli olejovité konzistenci. Chemicky se jedná o roztok chloridu hořečnatého s vodou.

Jak jej tedy připravíme? Je to velmi prosté a postup zvládne opravdu každý.

Ze surovin budeme potřebovat destilovanou vodu (je možné použít i běžnou vodu, ale vzhledem k čistotě je doporučena destilovaná) a pevný chlorid hořečnatý (doporučuji hexahydrát ve farmaceutické kvalitě), který lze zakoupit např. u firmy Fichema.

Poměr pro použití přes kůži zvolíme 1:1. Tj. například tři hrnky destilované vody a do ní tři hrnky chloridu hořečnatého.

Do hrnce nalejeme destilovanou vodu a přivedeme ji k varu. Do vroucí vody nasypeme chlorid hořečnatý (rychle se rozpustí), zamícháme a necháme vychladnout. Pro aplikaci doporučuji rozprašovač, který koupíte v drogerii.

Hořčíkový olej nanášíme na kůži, ale dáváme pozor na citlivá místa jako např. pod koleny, odřená místa atd. Ze začátku může kůže pálit, proto je možné více naředit. Používáním si kůže zvykne. Alternativou k nanášení je přidání do koupele. Vyrovnání hladiny hořčíku v tělo nějakou dobu trvá, proto je vhodné dlouhodobé a pravidelné používání. Používám nicméně i na rychlé doplnění natřením svalů před jízdou na kole.

V případě potíží, např. alergické reakce, okamžitě přeruště používání. V žádném případě nepoužívejte takto připravený roztok vnitřně!